Vikten av läsning

God läsförmåga är grunden för väldigt mycket annat. Vi tränar läsning och läsförståelse i undervisningen på olika sätt, men det krävs dessutom ett läsflyt. Detta får man genom att läsa tillräckligt ofta och tillräckligt mycket. Skoltiden är begränsad och räcker alls inte till, när vi är tillsammans tränar vi med stöd i forskning (ex EwaldWestlundFrankTjernberg mfl)  mer av det som bäst tränas genom kommunikation och kollaboration än använder gemensam tid till tyst läsning på egen hand.

Tjugo-trettio minuters läsning hemma varje dag när man går på mellanstadiet påstår vi är ett minimum om man vill utvecklas maximalt.

Vi har diskuterat, och kommer fortsätta tala om vikten av daglig läsning men har valt att följa upp detta på andra sätt än genom traditionella läsprotokoll och liknande läxor. Ni som föräldrar är förstås väldigt viktiga här och kan verkligen göra stor skillnad.

 • Alla elever på Glömstaskolan har genom lärplattan fri tillgång till över 10 000 e-böcker via sitt elevkonto på www.sli.se.
 • Har man inte ett vanligt bibliotekskort är det hög tid skaffa det nu.
 • Du som förälder är en viktig förebild även för läsning.

Här några tips på vägen, fler finns på skolans blogg, sidan för Bra-att-ha.

Annonser

En reaktion på ”Vikten av läsning

 1. Vi läser gärna med vår son. Det går ofta väldigt lätt, vi är en familj som läser mycket. Trots detta så blir ni viktiga för oss då det är andra intressen och saker som ibland pockar, jag skulle uppskatta läxor och uppföljning av dessa. Det skulle gå lättare för mig att motivera mitt barn även andra de dagar som är svåra att hitta läslusten om det var en uttalad läxa. Jag skulle också tycka att det var superbra med tydliga läxor som övade min son att ta ansvar. Nu är det svårt för mig som förälder att veta vad som förväntas av mitt barn när det gäller skoluppgifter överhuvudtaget. Jag skulle gärna se en långsiktigare planering där jag får en rödtråd över vad som förväntas att vi jobbar med hemma. Där vi kan få till en struktur och rutin med hjälp av den.

  Vi märker att våran son har stora problem med sina ögon sedan han fick iPad i skolan. Vi önskar att han kan få åka böcker under skoltid istället för att läsa på ipaden.

  Är det så att det inte kommer mer uttalade läxor så är jag ändå tacksam för mailet och kommer att läsa det tillsammans med mitt barn och försöka använda detta som morot. Bra skrivet!

  / Malin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s